Császlóc bemutatkozása

2011. szeptember 2.

Császlóc (or. Часловцы) Ungvártól mintegy 13 kilométerre, déli irányban terül el. A község évtizedeken át közigazgatásilag Kereknyéhez tartozott. 2003-ban elnyerte önállóságát. Császlóccal szomszédos települések: északra, Ungvár felé Kereknye (1 km), nyugatra Rát (3 km), keletre Unghosszúmező 2 kilométernyi távolságra található innét, déli irányban mintegy 2 kilométerre fekszik Nagygejőc.

A krónikákban 1263-ban fordul elő először a település neve. A XIV. században nagyobbrészt már a Császlóczi család bírja, emellett kisebb birtokai vannak itt a Pálócziaknak is. 1338-ban a szerednyei váruradalomhoz csatolják. A korabeli feljegyzések szerint anyaegyháza már a XIV. században működött, Árpádkorabeli templomát védősánccal vették körül. 1944-ben a sztálinisták a faluból 37 férfit hurcoltak el. Császlóc lakóinak száma a 2001-es népszámlálás adatai szerint 820 fő, ebből 424 magyar nemzetiségűnek vallja magát. Császlóc lakóinak többsége római katolikus.

A szovjet éra évtizedeiben a helybéliek a kereknyei földművesekkel együtt megalakított közös gazdaságban tevékenykedtek. Az Ungvár vonzáskörzetéhez tartozó településről már ezekben az időkben is sokan eljártak a megyei székvárosba dolgozni.

Jelenleg mintegy 150 munkást foglalkoztat a Császlóc közelében felépített hatalmas (gáz) kompresszorállomás. A közeli Nasztunya tejüzemnek mintegy félszáz alkalmazottja van. Ezenkívül malom, sertéstelep működik a község területén, ezek is számos munkaalkalmat kínálnak a helybélieknek. A császlóci gazdák egy része nem várta meg, hogy feloszlassák a kolhozt, élve a törvényadta lehetőségekkel, már tizenkét-tizenhárom évvel ezelőtt farmergazdaságokat hoztak létre. Jelenleg 13 farmer működik a császlóci határban. Van, akinek csupán három hektár szántó jutott, de akad közöttük olyan is, aki – a bérelt szántókkal együtt - 100 hektárt művel. Az itteni őstermelők többsége gabonaféléket termeszt, jószágot tart. A tejfelesleget a helybéli gazdaasszonyok az ungvári piacon értékesítik, illetve leadják a közeli tejüzemnek. Egyre többen foglalkoznak fóliás zöldségtermesztéssel, néhány itteni család virágkertészetet hozott létre.

Orvosi rendelője helyben (egészen a legutóbbi időkig Császlócon kórház is működött). A községi klub 100 férőhelyes. A helybéliek és az ide látogató vendégek két vegyesboltban vásárolhatnak. Középkori római katolikus templomát még a XIV. században emelték, azóta többször átépítették. Így gótikus jellegét kevésbé őrizte meg. Ritkaságszámba menő fáiról egykor méltán volt híres a császlóci arborétum. Mára a növényritkaságok egy része elpusztult, ám az ősparkban tett séta így is számos meglepetést tartogat. Az arborétum közepén áll a több mint kétszáz éves kastélyépület. A helybéliek többsége a nyári hétvégeken a nagygejőci téglagyár mellett elterülő víztározót választja pihenőhelyül, ahol fürödni és horgászni egyaránt lehet. A közeli erdőkben tett hosszú séták és kirándulások szintén a helyiek kedvelt programjaik közé tartoznak. Aki császlóci családoknál száll meg, annak könnyen elérhető Ungvár (negyedórás autóút), Munkács (bő egy óra). A közeli Nagy- és Kisgejőcön, Kincseshomokon és Szürtében számos olyan történelmi emlékhely található, amely méltán tarthat számot az anyaországból érkező - a magyar múlt iránt fogékony – vendégek érdeklődésére. A helyi római katolikus hívek búcsú ünnepüket augusztus 15-én tartják. A császlóciak 2003 óta rendeznek falunapokat.

Magyar Nemzeti Közösségek Tanácsa - Egységes Magyarország Mozgalom

Szerző: andre | 2011. szeptember 2.